Atık su geri kazanım yatırımlarını ve su verimliliği projelerini sürdüren Tüpraş, son beş yılda 1,1 milyon kişinin yıllık su tüketimine eşdeğer miktar olan 87 milyon ton suyu geri kazanarak üretim süreçlerinde yeniden kullandı. Öte yandan şirket, su verimliliğine yönelik yenilikçi ve dijital projeleriyle 2024 yılında 600 bin ton su tasarrufu hedefliyor.
Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, Turkishtime tarafından gerçekleştirilen Türkiye Ar-Ge 250 Araştırmasının otomotiv sektörü sıralamalarında ‘Faydalı Model’ dalında birinci, ‘Tasarım Tescilleri’ dalında ikinci, ‘Patent Sayısı’ dalında ise üçüncü oldu.
Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmeye hazırlanan Tüpraş, UOP Ecofining™ teknolojisinin kullanımı için dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Honeywell ile lisans anlaşması imzalayarak biyoyakıt üretimi için düğmeye bastı. Tüpraş, kurulması planlanan UOP Ecofining tesisinde, atık hammaddeyi sürdürülebilir havacılık yakıtına (SAF), yenilenebilir dizele ve diğer ürünlere dönüştürecek.
Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, Stevie International Business Awards’ta üç ödül birden aldı. Tüpraş Rafine Dergi ile “En iyi Kurumsal Yayın” kategorisinde altın, 23 Nisan Arter projesiyle “Yılın İletişim veya Halkla İlişkiler Kampanyası” kategorisinde gümüş ve Siperli Maske projesiyle ise “En Değerli Kurumsal Sorumluluk” kategorisinde bronz ödülü almaya hak kazandı.
Tüpraş iştiraki Körfez Ulaştırma AŞ, akaryakıt taşımacılığının yanında diğer ürünlerin taşınmasında da atağa kalktı. Yatırımını yaptığı RGNS vagonlarıyla emniyetli şekilde tehlikeli madde taşımacılığı yapmanın yanı sıra Tüpraş rafinerileri arasında yedek parça gibi yükleri de taşımaya hazırlanan Körfez Ulaştırma, petrokok konteyner taşımacılığıyla da ürün taşıma gamını çeşitlendiriyor.
Tüpraş'ın demir yolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., ABD merkezli global vagon sahibi ve kiracısı GATX vagonlarını kullanan akaryakıt taşımacısı Anapet Akaryakıt A.Ş ile bakım anlaşması imzaladı. Anapet’in kullandığı 84 akaryakıt vagonunun bakımı Körfez Ulaştırma’nın Kırıkkale Atölyesi’nde yapılacak.
Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını sağlayan Tüpraş, Ar-Ge çalışmalarıyla da sektöründe öncü şirketlerden biri olmaya devam ediyor. Rafinerilerinin operasyonel süreçlerini kolaylaştırmayı, enerji verimliliği projeleriyle sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı odağına alan Tüpraş Ar-Ge Merkezi, 10 yıl içinde imza attığı çalışmalarla enerji sektörüne katkılarını sürdürüyor.
Türkiye’deki tüm akaryakıt analizi ihtiyaçlarına uygun çözümler sunan Tüpraş, dört rafinerisindeki laboratuvarlarında bir günde 2500’ü aşkın deney gerçekleştiriyor.
Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma modeliyle başlattığı Genç Yetenek - “Nextremers” Programı’nın ardından Tüpraş, bu kez üniversite öğrencilerine yönelik staj programlarını da online olarak tamamladı.
Ortakları arasında Tüpraş’ın da yer aldığı “MOF4AIR” isimli Ar-Ge projesi, Ufuk 2020 programının “İleri Karbondioksit Yakalama Teknolojileri” çağrısı kapsamında yüzde 100 desteklenmeye hak kazandı. Proje, Ufuk 2020 programının “İleri Karbondioksit Yakalama Teknolojileri” çağrısı kapsamında desteklenen iki projeden biri olma başarısını gösterdi.