09-06-2014 16:00:00 Son Güncelleme: 09-06-2014 16:03:28

UND, İRAN’DA ÇÖZÜM KONUSUNDA ISRARLI !

İran’ın, Türk araçların taşıma yapmasını imkansız hale getiren 750 USD “yakıt fark ücreti” Gürbulak Sınır Kapısı’nda TIR şoförlerinin katıldığı bir eylemle protesto edildi. Çözüm taleplerini ayrıca tam sayfa gazete ilanı ile dile getiren UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener “ Sayın Ruhani ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz.. Bu sorun çözülmek zorunda dedi” dedi.
UND, İRAN’DA ÇÖZÜM KONUSUNDA ISRARLI !

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND),  UND, İran’ın, Türk taşımacılarından “yakıt fark ücreti” adı altında aldığı haksız ve rekabeti engelleyen 750 USD tutarındaki ücrete yönelik taşımacılarda oluşan tepkiyi Gürbulak’ta düzenlenen eylem ile kamuoyunun gündemine taşıdı.

 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’ye geldiği gün yayınlanan tam sayfa ilan ile UND, Türk taşımacıların uğradığı haksızlıklar konusunda çözüm beklentilerini bir kez daha yinelerken, kamuoyunda da farkındalık yarattı.

 

SADECE İRAN’DA OLAN YAKIT FİYAT FARKI KALDIRILMALIDIR !

 

Eylem ve İlan yayını ardından basına yazılı açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener,  Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün ülkemize resmi bir ziyaret yapıyor. Bu ziyaret, iki ülke arasında ilişkilerin ve ticaretin gelişimi yanında, Probemlerin çözümünü de sağlamalıdır” diyerek ilanda şu mesajlara yer verdi:

 

“ İRAN taşımalarımızda önemli zorluklarla karşılaştığımız bir dost bir ülkedir. Yakıt fiyatı İran’dan da ucuz olan Türkmenistan’da bizden yakıt fark ücreti alınmazken, dönüş için deposunu Türkmenistan’dan dolduran ve İran’dan geçişte mazot almayan Türk taşımacılar bile İran’da 750 USD fark ücreti ödemektedir. ‘Türkiye’de yakıt pahalı bizde ucuz’ denilerek fark ücreti alınması İran dışında hiçbir ülkede yoktur. Bu kabul edilemez. Her yıl binlerce İran aracı ülkesinden çok ucuza aldığı mazotla boş giriş yaptığı ülkemizden yüklerimizi almakta ve haksız kazanç sağlamaktadır. Ülkemize boş giren araçlar rahatça yükümüzü alıp götürürken, İran’a yük götüren Türk araçlarının %60’ı ülkemize boş dönmektedir. Bunun temel sebebi; İran’ın, Türk taşımacılara yük veren İran vatandaşlarından 02.11.1994 tarih ve 22926 sayılı karar çerçevesinde navlunun %10’u kadar ceza alarak Türk araçları pahalılaştırmasıdır.

 

EŞİT MUAMELE İSTİYORUZ.

Türkiye İran araçlarına nasıl bir uygulama yapıyorsa biz de İran’dan aynı uygulamayı talep etme hakkına sahibiz. Türkiye ikili ve transitte ne uyguluyorsa İran’da aynı şartları sağlamalıdır.

 

İran Cumhurbaşkanı Sayın Ruhani’nin Türkiye’ye gelişiyle birlikte sesimizi duyurmak ve İki ülke Cumhurbaşkanı ve teknik heyetleri arasında yapılacak toplantılarda “Yakıt fiyat farkı” haksızlığının gündem olmasını ve bu haksızlığa bir son verilmesini istiyoruz. Bu sebeple derdimizi anlatan bir gazete ilanı ile talebimizi resmileştirmek ve kamuoyu ile paylaşmak istedik.”

 

 

 

 

 

“İran’daki 22926 Sayılı Yasa Kaldırılmalıdır”

 

Türkiye İran arasındaki taşımacılık sorunun çözümüne de değinen Şener, “İran ile aramızdaki sorunların ortadan kalkması için transit geçişte her iki ülkenin de aynı uygulamayı yapmasını, İran’da Türk taşımacılarından alınan yakıt fiyat farkının ve İran’dan yük almamıza engel olan 22926 sayılı yasanın kaldırılmasını talep ediyoruz. Aksi halde ticaretin gelişmesi imkansız görünüyor. Haksızlığa son verilmezse Orta Asya taşımalarımız da yapılamaz hale gelecektir.“ diye konuştu.

 

 

  HABER GALERİ

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI