10-04-2013 00:18:42 Son Güncelleme: 23-12-2013 00:30:42

TURPAKTAN YENİ BİR ÇÖZÜM: Petr-Obix

TURPAK, ALMAN DEVİ OBO BETTERMANN İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ BAŞLATARAK, YILDIRIM VE ANİ AŞIRI GERİLİMLERİN OTOMASYON SİSTEMİ VE DİĞER ELEKTRİKSEL EKİPMANLARA ZARAR VERMESİNİ ENGELLEMEK AMACIYLA Petr-Obix KORUMA SİSTEMİNİ İSTASYONLARA ENTEGRE ETMEYE HAZIRLANIYOR!!!

Turpak Satış Müdür Yardımcısı Suat Çeliktuğ, Petr-Obix Koruma Sistemi ile ilgili şu bilgileri  verdi :

            "Bilindiği üzere , akaryakıt istasyonlarında otomasyon zorunluluğunun getirilmesinden kısa bir süre sonra buna ilişkin EPDK mevzuatında bir değişiklik daha yapıldı  ve bu değişiklik çerçevesinde petrol şirketlerinin  istasyonlarda oluşan arızaları  en geç 4 iş günü içerisinde gidermeleri zorunlu hale getirildi.  Bu bağlamda oluşan arızaların belirtilen sürelerde giderilmesi kadar bunların oluşmalarını önleyici tedbirler almak da hayati derecede önem taşımaktadır.  

Son yıllarda,  bizlere gelen servis çağrılarını   ve sigorta şirketlerinin hasar bildirim istatistiklerini incelediğimizde , istasyonlarda oluşan arızaların büyük bir bölümünün yıldırım ve aşırı gerilim kaynaklı olduğunu tespit ettik. Bu tip arızaların hem giderilme süreleri uzun olmakta hem de istasyonlar için  ağır maliyet yükü oluşturmaktadır.  Biz de sektörün en önemli çözüm ortağı olarak buna karşı nasıl önleyici tedbirler oluşturabiliriz diye çalışmalar yaptık ve bunların sonucunda bu alanda dünyanın en önde gelen kuruluşu OBO Bettermann ile  işbirliği gerçekleştirdik. Bu işbirliği sayesinde  yıldırım ve aşırı gerilim darbelerinin  otomasyon sistemi ve istasyonun elektriksel altyapısında oluşturabileceği  zararları önlemeye yönelik çözümleri sektörümüzle tanıştırıyoruz.

Turpak olarak en üst düzeyde müşteri memnuniyeti sağlama anlayışımızı sürekli devam ettireceğiz. Bu felsefe geleceğe dair vizyon oluştururken  ve stratejik planlar yaparken bizim için rehber olmakta ve itici güç sağlamaktadır.

Önümüzdeki dönemde , yeni konseptlerle sektörümüzü tanıştırmaya devam edeceğiz. "

AŞIRI GERİLİM SİSTEMLERİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR?

TSE 12820 Akaryakıt istasyonları emniyet gerekliliklerinde belirtildiği gibi akaryakıt istasyonlarında TS 622’ye uygun bir paratoner sistemi olması zorunludur. Bu standartlar öncelikle can ve mal kaybını önlemek amacı ile hazırlanmıştır. Ancak günümüzde tesislerde bulunan elektrik ve elektronik sistemlerin yıldırım ve aşırı gerilimlerin elektromanyetik darbesinin sebep olduğu kalıcı arızalara karşı riski azaltması için ilave koruma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

AŞIRI GERİLİM NEDEN ELEKTRONİK CİHAZLARA ZARAR VERİR?

Aşırı gerilim bir kaç mikrosaniye ve birkaç milisaniyede meydana gelen ve büyüklüğü 5-10 kv arasında değişebilen değerlerdir. Bu büyüklükteki gerilimler elektronik cihazların dayanma sınırının yaklaşık 10 katına eşittir.

 

AŞIRI GERİLİM NASIL OLUŞUR?

•          Tesisinizin 2 km yakınında herhangibir noktada yıldırım deşarjı sonucu oluşan aşırı gerilimler

•          Elektriksel anahtarlama olayından oluşan aşırı gerilimler

•          Şebekeden kaynaklanan harmonik ve darbeler sonucu oluşan aşırı gerilimler

•          Bu tür oluşumlarda bir iletkenden geçen akım çevresinde manyetik alan oluşturur ve akım kesildiğinde manyetik alan aniden azalır. İletken üzerinde   biriken enerji indükleme yoluyla ani aşırı gerilim olarak dağılır.

AŞIRI GERİLİMİN YOL AÇTIĞI OLUMSUZ DURUMLAR

•          Sebebi açıklanamayan bilgisayar kilitlenmeleri

•          Bilgisayar ve ünitelere bağlı haberleşme kartlarında çok sık arızalar yaşanması (Tank Otomasyon Haberleşme Kart Arızası, Tank Otomasyon Probe Arızası, Bilgisayar Seri Port Arızalanması,Pompa Haberleşme Interface Kartlarının Arızalanması)

•          Telefon ve Banka POS makinelerinde sık sık kart yanmaları

•          Şebeke hatlarından dolayı cihaz beslemelerinin (adaptörlerinin) sık sık arızalanması

•          Kamera sistemlerinde sık sık kamera ve kayıt cihazlarının arızalanması

•          Bu tür oluşumlarda bir iletkenden geçen akım çevresinde manyetik alan oluşturur ve akım kesildiğinde manyetik alan aniden azalır. İletken üzerinde   biriken enerji indükleme yoluyla ani aşırı gerilim olarak dağılır.

 

 

  •   Etiket
  •   Okuma Bu haber 4245 defa okunmuştur.

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI