30-11--0001 00:00:00 Son Güncelleme: 30-12-2019 15:27:14

Ulaştırma ve lojistikte kamu ile özel sektör İstanbul’da toplandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nın üçüncüsü TOBB’un ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı.​
Ulaştırma ve lojistikte kamu ile özel sektör İstanbul’da toplandı
Sektörün, farklı alanlardan çeşitli paydaşlarını, üst düzey bakanlık yetkilileriyle bir araya geldiği koordinasyon toplantısına, Kamu Kesimi Karar Alıcıları adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Üyesi sektörel sivil toplum kuruluşları (UND, UTIKAD, DTD, KARID, TND) ile Bakanlık bürokratları katıldı. http://istanbulmoney.com/ Etkinlikte bu yıl ulaştırma ve lojistik sektörünün küresel paylaşım platformu ITF (International Transport Forum) Genel Sekreteri Josê Viegas da katılarak bir konuşma yaptı.

 

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu toplantılara başlarken sektörün sorunlarını ortaya koyma ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirme hedefiyle yola çıktıklarını belirtti. Böylece kamu özel sektör istişare mekanizmasını lojistik sektöründe uygulayarak ortak akılla sorunlara yaklaştıklarını ifade edem Mete konuşmasına şöyle devam etti:

 

Avrupa Birliği’nin (AB) 2011 yılında Birlik eylemine yönelik önerileri içeren ‘Tek Avrupa Taşımacılık Sahası İçin Yol Haritası’ isimli Beyaz kitap yayımladığını görüyoruz. Kitapta, AB ulaştırmayı ekonomik gelişimin ve toplumun temeli olarak ele alıyor. Avrupa bölgesinin tamamıyla, rekabetçi olacak şekilde dünya ekonomisiyle bağlantısını sağlamayı ve bu doğrultuda Avrupa ulaştırma ağını geleceğe hazırlamayı planlıyor. 

 

Bu bağlamda kitapta rekabetçi ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi için vizyon ortaya koyuyor. Rekabetçi ve kaynak verimli ulaştırma sistemleri için hedefler belirliyor. Büyüyen ulaştırma sistemleri için emisyon salınımını %60 oranda azaltmayı planlıyor. Modern alt yapının oluşturulmasını ve akıllı fonların oluşturulmasını öngörüyor. Teknolojik gelişim üzerine öneriler geliştiriyor.”

 

-Lojistik hizmetlerde kaliteyi artırmalıyız

 

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, 1970’lerde yaşanan enerji krizini anımsatarak, enerji krizlerinin ekonomilerin zayıflamasına, ticaret hacminin düşmesine ve sermaye maliyetinin artmasına neden olduğunu dile getirdi.

 

Mete, enerji verimliliği ön plana çıkarılırken firmaların maliyet kalemlerinde lojistiki en üst sıralara taşımalarını gerekli kıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Günümüzde enerji maliyetleri hızla artmakta ve ulaşımda kullanılan enerji fosil yakıtlar hızla tükenmektedir. Türkiye olarak dünya ticaret pastasından daha çok faydalanmak istiyorsak, bu maliyet kalemleri içinde çok önemli yere sahip ulaştırma sektörünün rekabetçi fiyatlarla çalışmasını sağlamak ve alt yapı kalitesini artırmak zorundayız.

 

Tüm bunların yanı sıra modlar arası taşımayı entegre etmeli, lojistik hizmet kalitemizi artırmalıyız. AB’de olduğu gibi dünyada yaşanan ekonomik, teknolojik ve siyasi gelişmeler karşısında kendimizi şimdiden hazırlamalı ve ulaştırma master planımızı ortaya koymalıyız”

 

-2013 lojistik sektörü açısından önemli bir yıl oldu

 

Dünya Bankası tarafından açıklanan lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye’nin 2010’da 39’uncu sıradayken, 2012 yılında 27’nci sıraya yükseldiğine dikkat çeken Mete, “Türkiye’nin son iki yılda 12 sıra yükseldiği başka bir endeks yok.

 

Burada Türkiye’nin ciddi bir başarısı var. Bu başarıda pay sahibi olan hem kamuyu hem de özel sektörü kutluyorum. Bizim beklentimiz de Türkiye’nin bir geçiş ülkesi değil bir dağıtım ve taşımacılık merkezi olmasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, ticaretin gelişmesi ve rekabet gücümüzün artabilmesi ulaştırmanın rekabet gücünün artırılmasıyla mümkündür” dedi.

 

Mete geçen yıl yapılan toplantıda talep edilen “Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Hakkında Kanun” ve ‘Posta Hizmetleri Kanunu’nun mayıs ayında yürürlüğe girdiğini anımsatarak, her iki kanuna ilişkin mevzuat düzenlemelerine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

 

Kara yolu ulaştırmasının taşımacılığın en önemli bölümü olduğunu belirten Mete, “TOBB olarak demir yolu taşımacılığında önemli çalışmalar yapıyoruz. Kısa adı BALO olan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar sayesinde intermodal taşımacılık ve tedarik zincirlerinin entegrasyonu konusunda önemli adımlar atmış bulunuyoruz.

 

BALO sayesinde artık Anadolu’nun üretimi Avrupa’ya trenle gidebiliyor. Sadece Avrupa’ya değil, Viking Treni kapsamında yapılan anlaşmayla 2014 yılın içinde Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerine de yüklerimizi demir yoluyla gönderebileceğiz.  BALO’nun sorunsuz işlemesi için desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere tüm Bakanlık bürokratlarına teşekkür ediyorum.”

 

-TOBB’un sektöre yönelik çalışmaları

 

TOBB’un lojistik sektörüne yönelik çalışmalarına değinen Mete, yabancı plakalı araçların denetimine ve köprü geçişlerine ilişkin yaşanan sıkıntılara yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıyla yaptıkları çalışmalar çerçevesinde önemli sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

 

Mete, sektörün önümüzdeki dönemde önemli gündem maddelerinden olan tehlikeli madde taşımacılığı konusunda Bakanlıkla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

 

Kara gümrük kapılarını yenileyerek üyelerine hizmet ettiklerini, bugüne kadar yedi gümrük kapısını modernize ettiklerini vurgulayan Mete, “Şimdi dört kara gümrük kapısıyla Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nü modernizasyonuna başladık. TOBB olarak bunları yapıyoruz çünkü ülkemizin 2023 hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için de ulaştırma ve lojistik sektörünün önemi çok büyük. Amacımız hem imalat sanayideki hem de lojistik sektöründeki üyelerimize daha kolay iş yapabilecek ortamı sunabilmek” diye konuştu.

 

-Lojistikte güncel gelişmeler

 

“Bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı Ortak Toplantısı’nı, “Küresel Ölçekte Yük Taşıması ve Lojistik Güncel Eğilimler” ana temasıyla gerçekleştiriyoruz.

 

3-6 Aralık 2013 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü’nün Bali’deki toplantısında lojistik sektörüne yönelik önemli kararlar alındığını ifade eden Nuhoğlu, “DTÖ tarihinde ilk defa 159 ülkenin oybirliğiyle yeni düzenleme ortaya çıktı. Bu anlaşma dünya ticaretine yeni bir yön veriyor. Bali’de mutabakat kalınan bu pakette gümrüklerde bürokrasi ve rüşvetin önlenmesi dâhil bir dizi açılım yer alıyor” açıklamasında bulundu.

 

Toplantıda TOBB Türkiye Ulaştırma, Lojistik Sektör Meclisi Danışmanı Prof. Dr. Füsun Ülengin bir sunum yaptı.

 

ITF Genel Sekreteri Josê Viegas da konferansta “Küresel Ölçekte Yük Taşımacılığı ve Lojistikte Güncel Eğilimler” başlıklı sunumun yanı sıra ITF tarafından özel sektör şirketlerini hükümetler arası karar alma mekanizmalarıyla etkileşimli konuma getirmek amacıyla yeni başlatılan Şirketlerle Ortaklık Kurulu (Corporate Partnership Board) oluşumunu sektör paydaşlarına tanıttı.

  •   Etiket
  •   Okuma Bu haber 2590 defa okunmuştur.

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI