GÖKSEL OVACIK
  01-06-2018 20:00:00

MUTLU VEDA

Çok değerli taşımacı arkadaşlarım, abilerim ve kardeşlerim. 20 Yılı aşkın bir süreden bu sektörde birlikte kent içi toplu ulaşım hizmetinde bulunuyoruz. Bu sürede, Biletçilik, Şoförlük, Bölge Denetimciliği, ÖZULAŞ’ta takdirlerinizle yöneticilik ve Başkanlık gibi çeşitli görevlerde bulundum. 2014 yılından bu tarafa üst üste, 4 yıl ÖZULAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yapmayı uygun buldunuz.  ÖZULAŞ A.Ş. Başkanlığı görevim esnasında hep sektörün bir adım daha ileri gitmesi için desteklerinizle iyi niyetle ve sektör kuruluşları arasında birliği esas alarak gayret gösterdim. Eksik yaptım, fazla yaptım, bunun takdiri tabiki sizlere aittir. İnsan hatalarıyla insandır.

Dinamik bir sektörümüz ve şehrimiz var. Gayet tabi her gün birçok şey değişiyor. İnsanla iş görüyoruz ve insanın olduğu her yerde de sorunların, anlaşmazlıkların, olabilmesi doğaldır. İyi niyetle görevimizi yaparken biri birimizi yanlış anlamış, kırmış ve üzmüş olabiliriz. Ancak bunlar işle ilgilidir ve asla kişisel değildir. Ben şahsen hiçbir kimseye kırgın ve dargın değilim. Herkesi seviyor ve hakaret olmadığı sürece eleştirilerine, tenkitlerine saygı duyuyorum. Herkese hakkım helaldir. Bilmeden kırdığım ve üzdüğüm arkadaşların bende varsa haklarını helal edip etmemek onların takdiridir.  

Artık ÖZULAŞ Başkanlığına veda zamanı geldi. Her şeyin bir sonu var ve işi tadında ve diğer arkadaşlara bırakmak en güzeli. Koltuklara yapışıp kalmanın ne topluma ne de o kişiye hiçbir faydası yoktur. Önemli olan sorunun değil daima çözümlerin parçası olabilmektir. Bunun içinde gelişmeleri ve değişimleri iyi izleyerek, temsil edilen kurumları sürekli dinamik ve güncel tutmak gerekir. Ben Oda seçiminden hemen sonra prensiplerim çerçevesinde olması gerektiği gibi bunun kararını zaten almıştım. Ancak gerek Esnaf Odasını yeni devir almış olmamız, gerekse Sektörün yoğun işleri nedeniyle açıklamam biraz gecikti. ÖZULAŞ A.Ş. Başkanlığını mutlu bir şekilde bırakıyor ve önümüzdeki kongrede tekrar

Yöneticilik zor bir meslek. Emanet edilen görevi en iyi şekilde yürütebilmek için, zaman mefhumu gözetmeden çalışmanız, birçok dengeyi gözeterek kararlar almanız gerekiyor. İnsan yüklendiği görev sayısı 1 olduğunda daha verimli ve başarılı çalışabiliyor ve işler de daha iyi yürüyor. Üstlenilen görev bir kurumun liderliği ise alleme olsanız birden daha fazla görevi aynı anda ve başarılı bir şekilde yürütemiyorsunuz. Çünkü ne kadar iyi bir organizasyon olsa da bir kişinin aynı anda her yerde olması mümkün olamayacağı için, kaçınılmaz olarak bazı işleri ertelemek, geciktirmek, aksatmak durumunda kalıyorsunuz. Ayrıca yönettiğiniz kurumları istismara açık hale getiriyorsunuz. 1 kişi her yerde görevli olduğunda otorite boşluğu meydana gelir ve bütün işler ortada kalır. Her yerde ayrı, ayrı 1 kişi olmalı ve yönetim unsurları olarak biri birimizi kontrol ederek, alan paylaşımını iyi yaparak ama mutlaka koordinasyon içinde kademeli çalışmalıyız. Aynı sektördeki yönetim noktalarının paylaşılması kollektif anlayışı geliştirir ve yöneticiler arasında saygıyı ve dayanışmayı da artırır. Ben yıllarca hep bunu savundum ve savunduğumu uygulamaz isem kendimle çelişir ve sizin güveninizi kaybederdim. Ayrıca esnafa ve sektör yönetiminde görev almak isteyen başka arkadaşlara karşı haksızlık ve saygısızlık olurdu.

ÖZULAŞ’ın Ramazan Bayramından sonra seçimi var ve aday olacak ekiplere ve seçilecek arkadaşlara artık eşit mesafedeyim. Hepsine şimdiden başarılar diliyorum. Netice de hepimiz biriz ve kardeşiz. ÖZULAŞ’ın yerleşmiş bir kültürü var ve kim seçilir ise seçilsin bu kültür büyüyerek devam edecektir.

Sektörümüzün çok ciddi sorunları ve ihtiyaçları var. Bunları çözmek ve karşılamak için bütün temsilci kuruluşlar olarak birlik içinde çok aktif ve güçlü bir yönetim sergilememiz gerekiyor. Odanın da çözüm bekleyen bir yığın sorunları var. Oda Başkanı olarak artık benim görevim bu sorunlarla uğraşmak ve koordinasyonu daha güçlü ve etkin hale getirmektir.

 

 

Oda seçimi öncesinde ve sonrasında bana karşı yapılmış ayrımcılığı, ötekileştirmeyi çoktan unuttum. Herkese de ön yargısız elimi uzatıyorum. Doğru her zaman caridir ama yanlışı sürdüremezsiniz. Bir gün gelir patlar ama yanlışta ısrarın faturası daima ağır olur.

Artık geçmişi orada bırakıp önümüze bakalım. İsimlere takılmak ve isimleri yüceltmek yerine kurumsal ve profesyonel davranmayı benimsememiz lazımdır. Bu devirde işleri doğru sistemler ve profesyonel uzman ekipler yönetmektedir. Bize düşen esnaftan aldığımız yetkileri yine esnafın lehinde doğru bir şekilde kullanabilmek ve sırası geldiğinde de sevinçle ve gururla bayrağı başka bir arkadaşa devir etmektir. Bu ise çok güçlü birliğe, beraberliğe, dayanışmaya ve kültüre bağlıdır.

Önümüzde bir kısım kuruluşlarımızın genel kurulları var. Şimdiden seçime katılacak bütün ekiplere başarılar diliyorum. Haklarında hayırlı ve uğurlu olsun. Bu seçimler kazananı kaybedeni olmayan ve aile içinde nöbet değişiminden başka bir şey değil. Meseleyi çok abartmadan anlamsız rekabet ve kavgalardan uzak durmak suretiyle hizmet yarışına dönüştürür isek hepimiz kazanacağız.

Bu sektöre şimdiye kadar az veya çok emeği geçen herkese teşekkür ederken, hayırlı haftalar ve hayırlı ramazanlar diliyorum. Allah oruçlarınızı kabul ve makbul eylesin.

Göksel OVACIK

 

 

  • Bu yazı 41336 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI