İMRAN OKUMUŞ
  Güncelleme: 14-05-2022 18:46:00   28-04-2019 08:05:00

PÜİS GENEL BAŞKANI İMRAN OKUMUŞ: “AKARYAKIT BAYİLERİ ZOR DURUMDA”

 
“Ülkemizin en önemli sektörlerinden biri olan akaryakıt sektörü ve özellikle sektörün en önemli halkası olan akaryakıt bayileri yaşadığımız ekonomik terör nedeniyle çok zor bir dönem geçiriyor.

 

Ekonomik terör dahil her türlü terörün karşısında olan akaryakıt sektörü, dün olduğu gibi bugün de çok güçlü bir şekilde devletimizin ve hükümetimizin yanında yer almıştır ve almaya da devam edecektir. 

 

TEK İSTEĞİMİZ İŞİMİZİ SÜRDÜREBİLMEK

 

Bugün 12 bin 936’sı akaryakıt, 10 bin 665’i otogaz bayilik lisansı ile ülkemizde 20 bine yakın istasyonda tüketicilere en üst düzeyde hizmet veren akaryakıt ve otogaz bayileri yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerini sürdüremez bir noktaya gelmişlerdir.

 

Ancak gelinen noktada akaryakıt bayilerinin ticaretlerini sürdürebilmeleri için bazı tedbirlerin acilen alınması ve bayilerin sorunlarına çözüm bulunması gerekiyor.

 

Dededen toruna kalan istasyonları ata yadigarı olarak gören bayilerin istedikleri tek şey dedelerinden, atalarından kalan istasyonları yaşatabilmek, bayiliklerini devam ettirebilmek.

 

KAR PAYLARI ENFLASYON ORANINDA ARTTIRILMALIDIR

 

Dolar kurunda ve enflasyonda ciddi artışların yaşandığı son dönemde akaryakıt bayilerinin zaten düşük olan kar paylarında herhangi bir iyileştirme yapılmadı.

Bayilerin işletme giderleri sürekli artarken, gelirinde hiçbir artış olmadı.

Sorumlu Müdür, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı, İş Güvenliği Uzmanı gibi ek istihdam yükünün yanı sıra, kredi kartı komisyonu, elektronik satışlar ve finansal promosyonlar nedeniyle önemli bir finansman yükünü taşıyan bayiler zarar etmeye başladı.

Artan benzin ve motorin fiyatları nedeniyle de işletme sermayesi erozyona uğradı. Bankaya borçlanmadan, faiz ödemeden faaliyetini sürdürebilen tek bir bayi kalmadı.

Akaryakıt sektörünün en önemli zinciri olan bayiler, tek tek iflas etmeye başladı. Yakın bir zamana kadar somut adımlar atılmadığı takdirde, 100 binlerce kişiye istihdam yaratan, devletinin ÖTV ve KDV’sini toplayan, son kuruşuna kadar vergisini ödeyen akaryakıt ve otogaz bayileri istasyonlarına kilit vurmak zorunda kalacaklardır.

Bugün hala sağlıklı bir yapıya sahip olan akaryakıt sektörünün bu yapısının bozulmaması için dağıtıcı ve bayilerin kar paylarının enflasyon oranında arttırılması adaletli bir uygulama olacaktır. 

 

KREDİ KARTI KOMİSYONLARI ACİLEN DÜŞÜRÜLMELİDİR

 

İstasyonlardaki toplam satışların yüzde 60’ı kredi kartı ile yapılıyor.  Akaryakıt bayilerinin karı brüt yüzde 5 civarındayken, kredi kartı komisyon oranları yüzde 3’lere yükselmiş durumda.

 

Bayiler karlarının yarısından fazlasını kredi kartı komisyonu olarak bankalara veriyor. Daha doğrusu bankalar pos cihazı karşılığında, yılın 365 günü, günün 24 saati tüketicilere kesintisiz en üst düzeyde hizmet veren akaryakıt bayilerinin alın teriyle kazandığı paranın yarısına adeta el koyuyor.

 

Bayilerimiz açısından karşılanamaz boyutlara ulaşan kredi kartı komisyon oranları acilen düşürülmeli ve akaryakıt bayilerinin mağduriyetini ortadan kaldıracak yeni bir düzenlemeye gidilmelidir.

 

AKARYAKIT BAYİLERİ DEVLET ADINA TOPLADIKLARI ÖTV İÇİN DE KREDİ KARTI KOMİSYONU ÖDÜYOR

 

Ülkemizde en yüksek ÖTV tahsilatı petrol ürünleri ve LPG’den yapılıyor. Türkiye’de toplanan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) yaklaşık 4’te biri akaryakıt satışlarından elde ediliyor. Bugün pompa satış fiyatı 6.23 TL/litre olan kurşunsuz benzinde 2.081 TL/litre ÖTV, pompa satış fiyatı 5.60 TL/litre olan motorinde ise 1.55 TL/litre ÖTV yükü var.

 

Bayiler satın aldıkları akaryakıt ürünlerinin ÖTV’sini peşin ödüyor, devletin ÖTV’sini toplamak için ise kredili satışlarda bankalara yüzde 3 komisyon bedeli ödüyor.

 

Devletimizin ücretsiz tahsildarlığını yapan ve bundan da büyük onur duyan akaryakıt bayilerinin yaptıkları bu hizmetin karşılığında yüksek komisyon ödemek zorunda bırakılarak adeta cezalandırılmaları adaletten uzak, çok haksız bir uygulamadır.  Bu haksızlığın giderilmesi için kredi kartı komisyonlarında akaryakıt sektörüne özel bir düzenleme yapılmalıdır. 

 

FİNANSAL PROMOSYONLAR DERHAL KALDIRILMALIDIR

 

Bayilerimizi önemli ölçüde mağdur eden finansal promosyonlar tümüyle kaldırılmalıdır. Zira, sadakat kartları ve diğer finansal promosyonlar bayilerimize ekstra yükler getiriyor.

 

Yüksek enflasyon, yüksek faiz ve döviz kuru nedeniyle kar marjı erozyona uğrayan ve çok yetersiz kar payıyla faaliyetini sürdürmeye çalışan bayilerin dağıtım şirketlerinin merkezi olarak yürüttükleri finansal promosyonların yükünü taşıması artık imkansız hale gelmiştir.

 

Bu nedenle promosyonların tümüyle kaldırılması şarttır.

 

 

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI İLE BDDK’YA TALEPLERİMİZİ İLETTİK

 

Kar paylarımızın enflasyon oranında arttırılması, kredi kartı komisyonları konusunda akaryakıt sektörüne farklı bir düzenleme yapılması ve finansal promosyonların kaldırılması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurularımızı yaparak taleplerimizi ilettik. Taleplerimizin olumlu karşılanacağına ve gerekli tedbirlerin alınacağına inanıyoruz."

 
 
  • Bu yazı 60878 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI