TC. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Dünya Gazetesi İhracat Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin ihracatta Cumhuriyet rekoru kırdığını belirterek, 2030 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu vurguladı. Bakan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, ihracat destekleri ve ticaret diplomasisine ilişkin önemli mesajlar verdi.
TC. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Dünya Gazetesi İhracat Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin ihracatta Cumhuriyet rekoru kırdığını belirterek, 2030 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu vurguladı. Bakan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, ihracat destekleri ve ticaret diplomasisine ilişkin önemli mesajlar verdi.
Ticaret Bakanı, Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin küresel krizlere rağmen istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü vurguladı. Zirvede iş dünyası, basın mensupları ve kamu temsilcileriyle bir araya gelen bakan, ihracatın Türkiye ekonomisi için “kırmızı çizgi” olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ilk günlük ekonomi gazetesi Dünya Gazetesi’nin 29 Ocak Perşembe günü düzenlediği “Dönüşen Dünyada İhracat Zirvesi” ne TC. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat katıldı.
Bakan Bolat zirvedeki konuşmasında, zirve öncesinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen temaslara da değinerek, Türkiye ile Macaristan arasında JETCO (Macaristan Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi) protokolünün imzalandığını açıkladı. Ulaştırmadan sanayiye, tarımdan enerjiye, savunma sanayinden finansa kadar birçok alanı kapsayan protokolün iki ülke ilişkileri açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan savaşlar, salgınlar, finansal ve ticari krizlere rağmen Türkiye’nin ekonomik istikrarını koruduğunu vurgulayan Bakan, “Türk ekonomisi geçmişte olduğu gibi bugün de krizlerden güçlenerek çıkmayı başardı.” dedi.
Türkiye’nin milli gelirinin son 23 yılda 6 kat artarak 1,5 trilyon dolar seviyesini aştığını belirten Bakan, kişi başına düşen gelirin ise 5 bin 500 dolardan 17 bin 880 dolara yükseldiğini kaydetti.
Bakan, Türkiye’nin mal ve hizmet ticaretinde toplam 820 milyar dolarlık hacme ulaştığını belirterek, milli gelirin yarısından fazlasının dış ticaretten sağlandığını söyledi. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği sürecine de değinen Bakan, Türkiye’nin AB ile ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 50’den yüzde 100’e yükseldiğini ifade etti.
AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik temasların sürdüğünü belirten Bakan, vize, yeşil mutabakat, dijital dönüşüm ve sınırda karbon düzenlemesi gibi başlıklarda yoğun müzakereler yürütüldüğünü kaydetti.
2025 yılının ihracat açısından rekorlarla tamamlandığını belirten Bakan, Türkiye’nin 274,5 milyar dolarlık mal ihracatı ve 122,5 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla toplamda yaklaşık 400 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı. 2030 hedefinin ise 500 milyar dolar ihracat olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 0,55’ten yüzde 1,07’ye yükseldiğini belirten Bakan, bu oranın artmaya devam edeceğini söyledi.
Savunma sanayi ihracatının 10,1 milyar dolara ulaştığını belirten Bakan, “Made in Turkey” markasıın dünya genelinde güçlü bir algı oluşturduğunu ifade etti. Türk müteahhitlerinin bugüne kadar 138 ülkede toplam 527 milyar dolarlık proje üstlendiğini hatırlattı.
Hizmet ihracatının da Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Bakan, turizmde dünyanın dördüncü, müteahhitlikte ikinci, lojistikte ise ilk 10 ülke arasında yer alındığını söyledi.
Bakan, 2024 yılında ihracatçılara toplam 33 milyar dolarlık destek sağlandığını, Eximbank aracılığıyla 54 milyar dolarlık kredi ve sigorta desteği verildiğini açıkladı. Eximbank bünyesinde alıcı kredisi mekanizmasının devreye alındığını belirten Bakan, bu adımın özellikle Afrika, Orta Doğu ve Asya pazarlarında ihracatçılara önemli avantaj sağlayacağını ifade etti.
Konuşmasının sonunda iş dünyasına seslenen Bakan, “İhracatçılarımızla birlikte yeni rekorlara imza atmaya devam edeceğiz. Türkiye, ticaret diplomasisiyle küresel sistemde daha güçlü bir aktör olmayı sürdürecek” dedi.